WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

dinsdag 12 april 2011

DING 30: GOOGLE BOOKS EN E-BOOKS


Helaas werd het installeren van de GooReader door het systeembeheer verhinderd. Het privacy-aspect vind ik overigens op dit punt wat overdreven. Dus google weet wat jij leest - nou en? Bol.com weet ook wat jij koopt net als elke internetleverancier. Het wordt pas lastig als ongevraagd jouw leesgedrag op banners in een stadion komt te hangen met vermelding van je naam. Dan mag je echt op de steigers.

Bij het gebruik van de geavanceerde opties bij het zoekprogramma voor Google Books komt het stoom weer even uit Spookies welgevormde oren. Waarom hebben wij als bibliotheken dergelijke zoekmogelijkheden nog steeds niet (voor onze in verhouding ook nog eens beperkte catalogus)??? Lichtjaren verder dan ons zoekprogramma is ook dit nog voor verbetering vatbaar. (Als ik alleen de schrijver Douglas Preston intik, krijg ik niet zoals verwacht eerst de boeken die hij alleen geschreven heeft en dan de samenwerkingsprojecten met andere schrijvers - maar alles lukraak door elkaar.)

Ik ben wel een groot voorstander van het digitaliseren van boeken, omdat vele werken buiten de bibliotheken met een bewaarfunctie een kort plankleven leiden. Er is veel niet meer verkrijgbaar dat ik graag nog eens zou lezen. Fijn als je er nog wel bij kunt.
Zo'n expressomachine kan ook helpen om interessante werken (en een hoop rotzooi) naar buiten te brengen die uitgevers links hebben laten liggen. Maar het moet je wel vooral om de inhoud gaan. Het opmaken van een boek is nu eenmaal een vak apart.

Op Google e-books werd ik bij elke zoekterm om de puntoren gesmeten met obscure (voor een niet geschiedkundige) historische teksten. Dat is nog erg beperkt, maar wel van belang. Grappig genoeg wordt in de discussies rond e-books die ik gevolgd heb een aspect vrijwel niet genoemd dat nog wel eens de hoop voor het papieren boek zou kunnen betekenen. Namelijk dat het niet gezond is om de hele dag naar een oplichtend scherm te kijken. Aangezien we op het werk al vaak voortdurend naar een computerscherm kijken en via de smartphone daar nog eens de meeste vrije tijd aan vast plakken is het heel onverstandig om tot overmaat al je leesplezier aan e-readers/I-Pads te ontlenen. Aan de eerste twee zullen we meestal niet zoveel kunnen/willen doen, maar voor boeken hebben we een alternatief - de papieren versie. Spookie voorspelt dat dit nog wel een issue gaat worden. Misschien vreemd om VerDiepdingen met zo'n opmerking af te ronden, maar Spookie is nu eenmaal een beetje vreemd.

6 opmerkingen:

 1. Vreemd = cool.
  Ook je VerdiepDingen leverden weer mooie teksten op. Is zo'n ekspressomasjien niet iets voor de schrijfsels van Spookiespock zelf?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En dan heb je het nog niet eens gehad over de voortdurende nabijheid van elektriciteit en de straling van deze apparatuur, dat kan zorgen voor gezondheidsklachten. Wetenschappelijk onderzoek heeft een verhoogde hersenactiviteit vastgesteld tijdens het mobiel bellen.
  Dus af en toe back to basics met een goed boek is zelfs gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Hilde

  Helemaal eens. Misschien eens samen een stukje over schrijven voor de website? Ik vind 'back to basics' met een goed boek wel een hele mooie slagzin!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Angelonmychest

  Even een traantje wegpinken, want het is nu Angeloffmychest. Of kun je nog een nieuw vervolg bedenken? Lijkt me niet, want wat is de overtreffende trap van supercoach? Dus slikt Spookie even en eindigt natuurlijk met een Star Trek quote:

  "How many fingers am I holding up?" -- Kirk [making the Vulcan salute]
  "That's not very goddamn funny, Jim" -- McCoy (Star Trek III)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Prima om eens samen een stukje te schrijven over "back to basics met een goed boek".
  Je kunt meerdere invalshoeken belichten, "gezond versus ongezond" en "e-books versus papieren versie", oftewel "nieuwe technologie versus back to basics" en dat een mix van beiden heel goed naast elkaar kunnen blijven bestaan.Een goede korte slagzin hierbij is; "En en".

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Kon ff geen passende Star Trek quote vinden, dus eindig ik eens met iets historisch. Henry VIII als hij zijn portret ziet: "Master Holbein, it is well done".

  BeantwoordenVerwijderen