WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

maandag 10 december 2012

Instagram: het volgende level van 'delen'


Tags
Het makkelijk streamen van foto's spreekt Spookie aan, het makkelijk bewerken niet. Persoonlijk zoek ik vaak foto's voor bijvoorbeeld powerpointpresentaties en dan is er een boel dat je niet mag gebruiken. Creative Commons biedt een oplossing, maar die vind ik nog beperkt (wel een erg goed initiatief). Instagram geeft meer mogelijkheden. Misschien wel teveel, want het valt niet mee zinnige foto's rond algemene zoektermen te vinden. Bij Statigram zocht ik onder 'jaguar' en je wilt niet weten wat daar naar voren kwam. Komt ook door de tags die mensen toekennen. Onder sujin01 trof ik een portret aan waar een woud aan grotendeels volledig overbodige tags mee verbonden was. Een voorbeeld van hoe het wel moet, levert op dezelfde pagina moneyselfmade. Tags zijn er niet om interessant te doen, maar om te helpen zoeken. Ink 361 vond ik als zoekmiddel een nuttige tool.

Bewerken als kunst
Bewerken van foto's is een kunst op zich en dat kan Spookie waarderen. Maar dan ben je in feite geen fotograaf. Met instagram kun je van elke mislukte foto nog wel iets maken. Maar het blijft een mislukte foto. Eerlijk gezegd is al met de komst van digitale fotobewerking mijn plezier in natuurfotoboeken bijvoorbeeld teruggelopen. Was die zonsondergang zo spectaculair of is die gewoon bijgekleurd? Je krijgt nu een ontzagwekkende collectie van bijgestelde foto's. Op zich wel erg tof om daar zo eenvoudig kennis van te kunnen nemen. En prachtig dat veel talent dat niet in de spotlights komt nu wel een podium krijgt. Maar dat moet zich nog aan veel bagger ontworstelen.

Biblioinstagram
Natuurlijk moeten we instagram voor de bibliotheek gaan benutten. Maar ik verzet me altijd een beetje tegen het overzetten van de dingen die we al doen in het nieuwe medium. Op zich heeft dat best zin, maar het is zo fantasieloos en je hobbelt weer ergens achteraan. Kijk eens of je met dat nieuwe medium iets kunt doen wat je niet eerder deed. De Nederlandse suggestie om foto's van activiteiten en boekenkasten als wedstrijd door klanten te laten maken, hebben we al veel eerder gedaan. Nu via instagram heb je een ander bereik en een makkelijker streaming. Maar ik word enthousiaster van de 10 interesting ways met het Bergdorf-schoenen voorbeeld. Zo zouden wij geleende materialen en/of bibliotheektassen kunnen volgen dan wel laten volgen. Sneak peaks van wat je nog aan het opzetten bent kunnen via instagram ook goed werken. En het lijkt me een fijn hulpmiddel bij marketing.
Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen