WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

woensdag 10 november 2010

DIGIBIJEENKOMST

Mooie foto van Joris die twee Bieb2.0babes in actie durfde vastleggen tijdens de personeelsbijeenkomst met het thema digitaal bibliotheekwerk. Als 23dinger begin je dan spontaan te kwijlen (over het thema dus – wel even bij de les blijven blogvolgers). Spookie vond het een goed moment, omdat je over de helft van de cursus heen met allemaal wilde ideeën tussen je puntoren graag even wilt horen wat er landelijk al in gang is gezet. Zo was Erica op haar weblog Raven van plan om Googlemaps voor bibliotheeklocaties in te zetten en voilá Bertil toverde het resultaat al tevoorschijn. We moeten niet meer lokaal gaan rommelen op de hoofdlijnen, hoezeer we ook worden geprikkeld. Voor de bibliotheeksites vormen de landelijk ontwikkelde widgets bijvoorbeeld prima kaders waarbinnen er genoeg mogelijkheden over blijven om wel onze plaatselijke creativiteit op los te laten. Tot enkele jaren geleden kwamen we er fysiek nog redelijk mee weg om overal ons eigen ding te doen, maar in de digitale werkelijkheid is dat jezelf om zeep helpen. Aan de andere kant is er het bekende automatiseringsoptimisme (Spookie moet nu flink doortikken voor zijn account wordt afgesloten) en met zeepbellen zijn we ook niet geholpen. Op het scherm ziet het er allemaal prachtig uit, maar we hebben al een forse achterstand dus laten we hopen dat het allemaal inderdaad snel en goed kan worden geïmplementeerd (soms gaan wij lokaal prutsen omdat landelijke actie te lang op zich laat wachten)

Dat merk je aan c-Wise dat door Jeannette wordt geïntroduceerd. Zeker een aanzienlijke verbetering met meer klantparticipatie (de Federatie zou het overigens wel wat flitsender hebben gemaakt), maar als wij zelf al struikelen over de groteletterboeken en luisterboeken is men toch iets te makkelijk op de toeters en bellen overgegaan (zie ook blogbericht Alle Wizkids opsluiten). Hetzelfde geldt voor de zoekmogelijkheden. Spookie vindt die voor deze tijd nog steeds ronduit primitief (zie blogbericht DING 12) en dat daar geen prioriteit aan is gegeven verbijsterend. Na afloop bleek Bertil het hiermee eens en hoorde Spookie dat er wel verbeteringen op komst zijn.

Hoogtepunt vond deze Vulcan overigens de presentaties van Evelyne en Anita over hun webloggen Aragorn en La Jeunesse en hun ervaring met 23dingen. Juist degenen die er niet meteen met volle overtuiging instapten, blijken tot de meest fantastische dingen in staat. Raven van Erica is ook zo’n voorbeeld en zo zijn er meer. Volg ze eens om je te laten inspireren als je nog niet 23dingt.De tijd die je erin steekt, betaalt zich meer dan terug. Doe met de cursus mee en verken die wereld, waarin velen je zijn voorgegaan, maar die voor je ogen voortdurend verandert. Het zou eigenlijk voor elke aardbewoner verplicht moeten zijn (planeetomvattende inburgeringscursus). Wat je er verder mee doet is aan jou, maar je dient echt op de hoogte te zijn van wat het in de praktijk inhoudt.

5 opmerkingen:

 1. @Eef: inderdaad, biebBabe!
  @Spookie: ik hoop dat de landelijke ontwikkelingen leiden tot een mega-tijd- en irritatiebesparing m.b.t. de BIS-enquete!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Natuurlijk moeten we geen dingen oppakken die ook landelijk gedaan worden. Toch was ik gisteren niet overtuigd. Want dat mooie Google-Mapsplaatje bijvoorbeeld liet echt niet alle bibliotheken zien. Den Helder was bijv. totaal weggelaten. Maar ja het zit nog in de ontwikkelfase. Of ben ik nu te kritisch? Voogd wilde natuurlijk een vlammend betoog houden over waar ze allemaal mee bezig zijn. Laten we het daar maar ophouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Angelonmychest:
  Helemaal eens m.b.t de BIS, waar wij beiden telkens achter de schermen mee mogen worstelen (maar er geen maanden mee bezig zijn!). Was een highfive waard.
  @Elemental-granny:
  Klopt, dat is dat automatiseringsoptimisme.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. het is een lastige materie zullen we maar zeggen... ik praat wel eens mee op het landelijke, en voor je het weet is dat wat er landelijk ontwikkeld wordt uitgebouwd tot een drietrapsraket waarmee Spookiespock in een keer vooruitgeblazen kan worden met Warp 3 naar de intergalactische sferen. Terwijl we alleen maar naar de maan wilden.... Sterven in schoonheid, dat gebeurt nogal eens met de landelijke initiatieven. En toch... het is goed dat het gebeurt en uiteindelijk komen we er wel. We letten soms te veel op wat er allemaal zou moeten, hebben wensenlijstjes van hier tot Vulcan en maar geld voor een enkeltje Maan.

  BeantwoordenVerwijderen