WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

dinsdag 23 november 2010

DING 17Een blondine met een smartphone. Flauwer kan bijna niet, maar ik weet dat ik coach er een groot plezier mee doe (en mooi meegenomen heb ik wel meteen ieders aandacht). Net als blondines overigens in werkelijkheid niet dom zijn, zijn smartphones in werkelijkheid niet slim. Maar wel handig soms. Prive is Spookie er allergisch voor. Met de kwijltermen 'altijd' en 'overal' waar wij tegenwoordig massaal en onomkeerbaar ons verstand bij uitschakelen heb ik het wel gehad. Augmented reality is ook zo'n inhoudsloze verkoopterm. Wat wordt er nu daadwerkelijk aan je realiteit toegevoegd? Ik zag onlangs iemand in een spoorwinkel er druk gebruik van maken om zijn positie en tijdsbepaling aan het opgeroepen treinschema te koppelen terwijl hij afrekende. Hij merkte de verkoper niet op, degene achter hem waar hij bij zijn vertrek tegenaan liep al evenmin en hij liet de afgerekende producten op de toonbank staan. Tjonge wat had zijn werkelijkheid zich verbreedt en verdiept!

Dat is erg cynisch, maar zoals eerder op dit weblog aangegeven (weet je nog welke stardate?) verliezen we bij elk nieuw medium ook iets en is het goed daar even bij stil te staan. Hier bijvoorbeeld ons orientatievermogen en de kunst van het verdwalen. Net als het gros van de kassiers geen flauw idee meer hebben hoeveel ze je terug moeten geven als de kassa het af laat weten, merk ik nu al dat als ik mensen voor sjamanistische cursussen (dus zonder apparatuur) de natuur mee in neem, ze geen flauw idee van richting en orientatie hebben. Dat gaat zo nog veel erger worden. Er zijn aboriginal stammen in Australie die de woorden voor mij, links van mij etc. niet kennen - zij gebruiken noordelijk van mij, westelijk van mij etc.  Dat is veel precieser, maar vergt een orientatievermogen waarvan wij nauwelijks meer kunnen dromen. Laten we daarbij ook niet vergeten dat het vaak heerlijk is om even te verdwalen en je te laten verrassen door waar je terecht komt. Wederom wil ik hier niet mee zeggen dat Augmented reality geen waarde kan hebben, maar erken wat je verliest en probeer dat misschien op een andere manier te trainen of je smartphone ook eens in zijn holster te laten.

Alleen zakelijk heeft Spookie een smartphone en ik gebruik nauwelijks apps. Wat ik ervan zie is voor de bieb voornamelijk interessant om landelijk op in te spelen - zoals catalogustoegang en reserveringen. Even in de boekhandel staand checken of je het exemplaar in je handen ook gemakkelijk kunt lenen of als e-book oproepen en wat er nog meer over bestaat. Wat Spookie helemaal fantastisch lijkt, is om over de hele wereld in realtime voor te gaan zitten lezen op beroemde plekken die in romans beschreven staan. Ik stel mij meteen kandidaat. In New York las ik op een hotelkamer de thriller Cemetary Dance van Preston en Child en dat is een heel andere ervaringen als de beschreven stadsgeluiden bij het lezen binnenwaaien door het open raam. Of lekker op de verlaten moors rond Haworth iets uit Wuthering Heights laten weerklinken terwijl de klanten kunnen zien waar dat geografisch ligt, hoe je er kunt komen, wat het nu voor omgeving is en ervaren hoe de wind aan het boek rukt om vervolgens mee te wandelen naar de beroemde waterval van de Bronte zusters. Literair Reisleider op web 2.0;  dit is mijn open sollicitatie.

9 opmerkingen:

 1. En dan HEEL HARD Kate Bush draaien tot je er net zo gek van wordt als Kathy en op angermanagement-cursus moet met Heathcliff!
  Wanneer vertrekken we?!

  En had je deze al gezien?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben niet eens echt blond. Ook nooit geweest. Maar wanneer SpookieSpock, die in het dagelijks leven toch bekend staat als BibliotheekMedium, opeens verzucht dat je bij elk nieuw medium ook iets verliest, denk ik: is hier een kleine concurrentiestrijd gaande van het ene medium tegen het andere?
  En wie zou die (dat?) andere BibliotheekMedium dan zijn? Ik laat in gedachten de personeelslijst aan mij voorbijgaan. En kom tot de conclusie: ik weet het niet.

  Wacht eens ff: is dat wat je wilt: dat ik verdwaal in de krochten van mijn eigen hersenpan?
  No way Jose!

  Verder:
  Het moet me van het hart dat dit een beetje een Grumpy Old Man stukkie is, Mr. Spik!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Angelonmychest:

  O.k., die is echt fout en ik durf niet naar de linkjes op die site, want dan ga ik spontaan Baywatch seizoenen kopen. Kate had op The Dreaming nog 'made to be played loud' gezet, dus dat durf ik met The Kick Inside ook wel aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @MC Slasaus,

  Ah, de return van MC Slasaus! En dat zal Spookie weten, grommend op zijn leeftijd. Van Biebheld naar BiliotheekMedium in een paar zinnen. Even goed blij je terug te lezen Madam Span!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hij is leuk: Spi(c)k & Span.
  Even dacht ik nog dat je me Mrs Spam wilde dopen. Gelukkig heb je dat niet gedaan. Want het had je duur komen te staan.
  Wij samen door het leven als een reinigend stel, daar kan ik mee leven. Over Baywatch gesproken: zie je ons al gaan? Ondergaande zon, erg nare maar o zo cleane badkleding, en zo'n sparkle bij het gebit!

  Terwijl Spam bij mij associaties oproept van blik-vlees en pc-wildgroei. Daar wil ik alleen maar mee geassocieerd worden in mijn valsere buien. Niet dat ik die wel eens heb. Ik heb ze eigenlijk best vaak.
  Maar ik houd daar wel graag zelf de regie over.

  Zo: nu genoeg over mij. Over naar Spook, aan gene zijde van het heelal. Ik houd mijn telescoop op je gericht!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, ik zie ons helemaal gaan. Alleen die badkleding ... Heerlijk om naar te kijken, maar zoals Spinneman zelf zei in de hilarische liftscene van de film Spiderman 2: "Het trekt zo op aan het kruis".

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ontstaat hier seizoen 2 van de BiebSoap?
  SpookieHasselhoff? Spam Anderson?
  Of zoals Carmen Electra herself al zei:
  If you think about it now, it's kind of ridiculous. All these hot girls on Baywatch in tiny little red bathing suits running around saving lives.""

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is nou echt iets voor Carmen Electra, om na te gaan denken over Baywatch. Dan wist Chandler in Friends beter waar het echt om ging: "That's the beauty of it - it's girls - in bathing suits - and they're running!".

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Spamela? Spermela zal je bedoelen.

  Wat nemen jullie dit toch weer letterlijk. Met zo'n Spiderman-opmerking kan ik wel weer wat: als wij bij ons thuis iets goed doen, en dat komt gelukkig erg vaak voor, dragen wij altijd een tijdje de onderbroek over de kleding. Zoals het een superheld betaamd.

  Kijk, daar hoef je nu helemaal niet iemand anders voor te citeren, in het engels.
  Wij verzinnen onze eigen citaten zelf.

  Biebsoap: wat mooi zou het zijn om er een Baywatch spin-off van te maken.
  Raoul en ik als Spic&Span-duo, beiden met de onderbroek over de wetsuit heen, een haaienvin op de rug met daarop het logo van bibliotheek nederland. Want we gaan commercieel en laten ons sponsoren. In het logo verwerken we bovendien de sparkle die bij die ouwe Baywatch nog bij het gebit zit.
  Iedere keer als we de golven kiezen zie je die prachtige sparkle. Als (en ik leg de nadruk op als....cliff hangertje) we weer opduiken krijg je de sparkle weer te zien. Maar dat is dan pas in de volgende aflevering. Of na het reclameblok. Mag ook.

  We redden, mits het genoeg pecunia oplevert natuurlijk, elke bibliotheekmedewerker van een wisse verdrinkingsdood. Of past dat niet bij Spik, het bibliotheekmedium?
  Ach weet je: het is nog maar een concept. Er kan en mag nog in geknoeid worden.

  Toedeloetie, ik ga nu weer aandacht schenken aan mijn andere werk.

  BeantwoordenVerwijderen