WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

donderdag 11 november 2010

DING 15

De satellietfunctie is vanzelfsprekend aan Spookie besteed. Sowieso jaren geleden erg genoten van de foto's van Yann Arthus Bertrand die toen meer dan levensgroot naast de Stopera stonden opgesteld en zijn boek De Aarde vanuit de Hemel aangeschaft. Afgelopen week nog het fascinerende platenboek Door de ogen van de Condor van Robert B. Haas op de kop getikt met luchtpanorama's van Zuid-Amerika (ik zie Joris ook nog wel eens uit zo'n vliegtuig hangen). Nu wil Spookie nog realtime sweeps op zijn pc, alsof je vanuit de enterprise over de aardbol duikt.
Mijn eigen achtertuin kon ik met extreem inzoemen bereiken om bij een beeld van een paar jaar terug uit te komen (deed denken aan de openingsscene van de gerevampte Doctor Who). Street View zorgde voor een iets recenter zijaanzicht. Toen was mijn tuin nog niet opgeknapt dus weer lekker dat dat blijft hangen. Ik ben iets dieper op de privacy ingegaan (heb ik bij Kennemerwaard ook in mijn pakket). Je zal maar net naakt aan het zonnebaden zijn geweest of met krulspelden en een bengelende sigaret in een mondhoek ongeschoren het huisvuil buiten zijn gaan zetten (dingen die Spookie zelf natuurlijk nooit zou doen, maar toch). Maar het wordt van tevoren gefilterd en waar nodig worden onderdelen als bijvoorbeeld gezichten en nummerplaten onherkenbaar gemaakt. Er is ook een eenvoudige service om iets te laten verwijderen (al hebben mogelijk velen het dan al wel gezien en verspreid).

Verder leuk om mee te spelen en ik heb erg gelachen om de duikers waar Robert bij Street View mee kwam aanzetten.Voor de bibliotheek vind ik het buiten de kaart met bibliotheeklocaties meer een dingetje voor erbij. Kan een onderdeeltje van een widget vormen in de toepassing die bijvoorbeeld Ajeto voortstelt. Poetry Maps vond ik een interessante toepassing die helaas sterft in goede bedoelingen, omdat de gedichten zelf er klaarblijkelijk niet bij afgedrukt mogen worden. Zelf zat ik meer in de richting van literaire wandelingen met Street View te denken. Door Dublin in het spoor van Ulysses zou mij wel aanspreken. En wat dacht je van de Da Vinci Code? Het Barcelona van Zafon? Er worden zoveel reizen op dat gebied georganiseerd - waarom niet virtueel? Er zou een wedstrijd voor de website kunnen worden opgezet met presentaties in de bibliotheek. In de toekomst kan ik mij voorstellen dat er e-books verschijnen met bijgesloten Street View applicaties.

Google Latitude doet Spookie weer een beetje het hoofd schudden. Er wordt weer meteen aangenomen dat het enorm belangrijk is om te weten waar al je vrienden elk moment zijn en dat zij weten waar jij bent. Vanwege wat? Als jij of je vrienden een exotische reis maken, is dat voor te stellen, maar binnen Nederland? Ik voel weer een hoog gehalte vervelingsbestrijding opkomen. Kennen jullie de Vader en Zoon strips van Peter van Straaten (onlangs opnieuw uitgebracht)? Toen afstandsbedieningen een hot item waren, zag je de vader er verrukt mee rondlopen en aan zijn zoon demonstreren dat hij zelfs vanuit de tuin nog binnen de televisie aan kon zetten. Waarop de zoon reageerde: "Pa, heb jij er ooit ook maar enigzins behoefte aan gehad om vanuit de tuin je tv aan te zetten?" De vanzelfsprekenheid van de behoefte stuit me tegen de borst (dat het zo neer wordt gezet is gewoon een stukje marketing, maar dat wij er als Pavlovs hondjes op reageren lijkt me bedenkelijk). Maar coach Bijster liet bij de 23dingenbijeenkomst met grote pretogen zien dat hij door alle systemen overal en altijd traceerbaar was en die had er wel over nagedacht (al kan het zijn dat als zijn hoofd per ongeluk open scharniert, je er een kleine alien aan de hefbooompjes en knoppen ziet zitten).


Naamloos weergeven op een grotere kaart

2 opmerkingen:

  1. Leuk stuk! Toch weer eens vaker je gave blog in de gaten houden.
    Het staat nog steeds in mijn planning om bijvoorbeeld op Texel een keer een vlucht te maken en dus uit een vliegtuig te hangen. Het hoogste punt dat ik tot nu toe fotograferend heb bereikt waren de smalle richels bovenin de Grote Kerk, dat kan hoger. In Heiloo zit trouwens een leuk bedrijfje wat luchtfotografie betreft: http://www.aerovista.nl/.

    BeantwoordenVerwijderen