WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

donderdag 11 november 2010

TEST: Ken ik Kinect?

Als vandaag er een klant aan je bureau komt die vraagt of Microsof Kinect ook binnenkort in de bibliotheek te zien en te ervaren zal zijn, weet je dan waar dit over gaat en of het zo is? Als informatiespecialisten in het digitale tijdperk is dat echt een vereiste. Daarom is 23dingen zo belangrijk, want er gaat steeds meer van ons gevraagd worden op dit gebied. We hoeven het niet allemaal te doen, maar we moeten wel weten wat het is en kan betekenen. Gisteren was de lancering van dit nieuwe product (afgeleid van het peperdure g-speak) waardoor je met een camera voor de Xbox 360 games kunt spelen zonder controller. Het is nog in een beginstadium, maar als je Tom Cruise in Minority Report met eenvoudige handgebaren in de lucht een computer ziet bedienen, weet je waar je aan moet denken. Dankzij het apparaat ziet de gamesconsole wat je aan het doen bent en zet je lichaamsbewegingen om in data die weer in het computerspel gebruikt worden. Een ontwikkeling die ook weer razendsnel zal gaan (net als de voicebesturing van smartphones).

Ik kan me nog herinneren dat geruime tijd na de overgang van videorecorders naar dvd-spelers een inlichtingenmeewerker naar mij toekwam voor hulp, omdat bij een vertoning in de publieksruimte het beeld bleef hangen - terwijl het gewoon op menu stond. Tja, zei diegene, ik heb dit apparaat thuis ook niet. Dat kunnen we niet maken, dit gaat om beroepseer. (Ik was laatst in een supermarkt en vroeg of een nieuw type scheermesjes op mijn scheerapparaat zou passen, waarop de juffrouw (!) achter de toonbank  antwoordde: "dat weet ik niet,want ik gebruik het niet" - zou voor mij reden tot ontslag zijn met een ingezeepte handdruk). Als je daar nu om zit te grinniken, wil ik je vragen of jij een goed antwoord weet als een klant vraagt of hij zijn gewone dvd's ook in een bluerayspeler kan stoppen om af te spelen? Als je twijfelt of het antwoord niet weet, zoek het nu uit. Als we ons vak serieus nemen (en ik weet dat we dat doen) zorgen we dat we echt op de hoogte zijn. Of het ons nu aanspreekt of niet. Dit was Spookies preek van de week.


Kinect - Gameplay
Geüpload door xbox-passion. - Klik hier voor meer console en PC gaming video's.

8 opmerkingen:

 1. Leuk nieuwtje: Angel en Slasaus zijn aan het onderzoeken of de defecte Wii in Alkmaar C vervangen kan worden door de Xbox Kinect.
  Kom je straks alleen nog maar blije mensen (klanten en medewerkers) tegen in de bibliotheek;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kijk, daar wordt Spookie blij van. Meteen maar een filmpje toegevoegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Kaldenbach: MCSlasaus en ik wéten dat de Wii door de Xbox Kinect vervangen KAN worden, maar JIJ gaat over de pecunia ;)
  @Spookiespock: het antwoord is: ja! De vraag andersom stellen is veel lastiger (want daarop gaf een collega laatst helaas ook het antwoord 'ja')

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, ik weet van Xbox Kinect, want er wordt al irritant veel reclame voor gemaakt. Overigens heb ik nog een kritische kanttekening t.a.v de P in het plaatje bovenaan je blog. Telkens lees ik "untoren". En juist die p in het woord zorgt er voor dat de inhoud de lading dekt. Puntig, prikkelend, precies.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je wordt op je wenken bediend, als het geld ervoor komt. Beter kan toch niet. Ik ben het helemaal met je eens dat de inlichtingenmedewerker veel moet weten en zo hij/zij het antwoord niet paraat heeft, dan moet het direct uitgezocht worden en de klant nagemaild, getwitterd of gewoon gebeld!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @stekelroosje:

  Helemaal met je eens, maar het is me niet gelukt die p goed te krijgen. Coach wist ook even geen oplossing. Ik sta open voor suggesties.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. @Angelonmychest:

  Full points! Het antwoord is inderdaad ja (de beeldkwaliteit wordt er zelf iets beter van dan het geval was in je gewone dvd-speler). Andersom is het antwoord inderdaad nee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. MC en S(vd)M worden natuurlijk VOLLEDIG (raar woord: hoe kun je nu vol en ledig zijn tegelijk?)ondersteund door I&O. De O staat voor Ontwikkeling, hadden SMC al lang in de gaten, want waarom zouden we anders ontwikkelgesprekken houden?
  De I staat natuurlijk voor....Ingewikkeld? Incontinent? Informeel?.... We wisten het even niet meer.
  Daarom kijken we graag naar de SM van I&O. En we houden het natuurlijk niet alleen bij kijken. Als het nodig is dan knijpen we! Wel zo leuk.
  Net als Xbox kinect. HEBBEN!!

  BeantwoordenVerwijderen