WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

maandag 1 november 2010

DING 14

Eerlijk gezegd heeft Spookie prive niet zoveel met Instant Messenging tenzij het gepaard gaat met voice- en met name videofuncties. Maar dan nog lijkt het meestal op het "on screen" effect op de brug van de Enterprise. Het blijft iets kunstmatigs hebben wat maar niet wil wennen, zelfs niet in de verre toekomst. Mijn buurman brengt het grootste deel van zijn leven door met gaming en voor roleplaying met meerdere personen is Skype of TeamSpeak wel een leuk hulpmiddel. Natuurlijk gaat er niets boven met zijn allen bij elkaar te zitten gamen, maar als dit door de afstand niet gemakkelijk lukt, is TeamSpeak (by Skype kunnen er maximaal 5 personen deelnemen en TeamSpeak heeft minder vertraging) een aardig alternatief. Het spel wordt er zeker levendiger door en socialer van (al vang ik regelmatig stukken conversatie op die ook niet verder gaan dan "jij bent dood" - "nietes")
Aan het altijd bereikbaar moeten zijn, heeft Spookie als bij Twitter al aangegeven een Kirkje dood, en dat geldt voor bijvoorbeeld chatten nog sterker. Ondanks de aanbevelingen voor de nieuwe Al@din opzet, twijfel ik ook aan de functionaliteit voor de bibliotheek. Ik zou bijvoorbeeld eerder Twitter gebruiken dan te chatten. Ik denk niet dat het nuttig of zelfs (financieel) goed mogelijk is om aparte chatdiensten in te voeren. Dus moet eventueel chatten bijvoorbeeld tijdens publieke diensten plaatsvinden. Maar je kunt moeilijk een klant aan je bureau vragen om even te wachten omdat je aan het chatten bent (wat bij telefoneren geen probleem vormt). Omgekeerd is het ook niet beleefd om in midchat (mag dit in scrabble?) te stoppen zonder uitleg (wel uitleg geven betekent doortikken terwijl er een klant wacht). Twitter geeft je wat meer ademruimte (al is het wel weer makkelijk dat je bij chatten meteen om verduidelijking kunt vragen).
Alleen voor leeskringen zie ik in een chatfunctie of specifiek TeamSpeak nog wel mogelijkheden.
Overigens pleit het hele gebeuren rond Al@din er voor om echt even goed na te denken wat je met een nieuw medium wilt en of dat past bij de rol die je aan de bibliotheek toedicht voor je stappen onderneemt. Al@din vind ik een typisch voorbeeld van niet nadenken, maar gewoon iets innovatiefs willen doen, omdat het kan. (Ik weet dat ik nu op tenen stap, maar Vulcans hebben alleen respect voor oren.) Toen het werd opgezet heb ik meteen (en meerderen met mij) aangegeven dat de bibliotheek er toch niet is om kant en klare antwoorden te geven, maar juist om te helpen bij het zoeken. Als iemand aan jou als MIA aangeeft dat hij wil weten hoeveel inwoners Tokio heeft, kom je toch ook niet met een getal? Nee, je begeleidt die persoon met suggesties voor hulpmiddelen waarmee hij/zij een antwoord kan vinden. Maar als je zo dacht, was je iemand die in feite geen nieuwe wegen durfde bewandelen (net als met het toverwoordje 'digi-angst' op dit moment). Inmiddels is Al@din gestopt en komt er na jaren ploeteren een nieuwe versie waarin men zich meer op zoekmethoden wil toeleggen. Het wordt gebracht als een vondst, als een verbetering en ik moest even in mijn Vulcaanse arm knijpen. Spookie was echt wakker.

4 opmerkingen:

  1. Ik ben, om al@din te beantwoorden, opgeleid door onze JB, en het laatste wat je moest doen is kant-en-klare antwoorden geven, maar mensen juist op weg helpen om de antwoorden te vinden. De opvolger van al@din, ibi, stopt binnenkort ook al weer. Geheel terecht, want door het publiek werden bijna geen vragen gesteld. Vooral de redactie was druk bezig met het verzinnen en plaatsen van vragen. Vergeleken met al@din een in mijn ogen volledig mislukte dienst.
    Reallife met klanten chatten kan m.i. alleen als je met niets anders bezig bent, dus niet tijdens een baliedienst.
    "Logic is the beginning of wisdom; not the end." -- Spock (Star Trek VI)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Spookiespock...

    Ik ga voor je blog maar eens een zondagmiddag zitten, of ga je het ook bundelen en uitgeven...? :-)
    Ik denk dat er voor de klantenservice wel mogelijkheden zijn. Kaartverkoop, verlengen, en andere zaken kunnen snel afgehandeld worden. Er is altijd een mogelijkheid om even op 'bezet' te gaan. Klanten die dit fenomeen vaker gebruiken zijn dat wel gewend.
    Klanten met vragen die research verlangen moeten toch vaak door middel van doorvragen toelichten waar ze naar op zoek zijn en dan wordt instant messaging toch lastig.

    Het Spoor Bijster

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Angelonmychest:

    Spookie vond dat wel miniem hoor, dat begeleiden. En volgens mij skipte de klant toch meestal gewoon naar het antwoord. Bertil bracht het gisteren ook nog eens als een 'bommetje' dat het niet om de antwoorden moest gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @hetspoorBijster

    Heeft Spookie hiermee al een klant voor de eerste uitgave? Komt binnenkort voor een grijpstuiver als e-book uit. Leuke battle of the coaches overigens met betrekking tot de chatfunctie. Ik heb voorlopig een engel aan mijn kant.

    BeantwoordenVerwijderen