WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

maandag 25 oktober 2010

DING 11

Wiki's zijn een voorbeeld van de magie van nieuwe media waar Spookie's oren van gaan tintelen. Laten we eerlijk zijn - veel applicaties op web 2.0 zijn gewoon upgrades van dingen die we al lang deden. Alleen kan het nu sneller, flistender, hipper en met een groter bereik. Dat kan prettig zijn, maar echt wereldschokkend is het niet. Een rss-feed is een moderne versie van een klantennieuwsbrief, flickr steekt je foto-album in een nieuw jasje en een weblog (natuurlijk niet die op 23dingen) is vaak een upgrade van een tupperware party bij jou thuis (en als ik daar iemand mee beledigd heb, is dat mooi meegenomen ;-)). Het wordt pas echt feest als je ineens iets kunt doen wat je voorheen helemaal niet kon doen. Op web 1.0 lukte dat bijvoorbeeld met het verschijnsel website. Ineens kon iedereen een plek genereren die voor de hele wereld makkelijk bereikbaar was. Je kon iets uitdragen zonder dat je je eerst als academicus of ervaringsdeskundige hoefde te bewijzen. En je mocht het helemaal op je eigen manier doen. Op web 2.0 zijn wiki's een vergelijkbaar voorbeeld. Ineens kan iedereen aan kennisbanken deelnemen of ze zelf opzetten zonder dat je een aantal letters met een dikke punt voor je naam hoeft te hebben (geen kinnesinne, want Spookie heeft dat wel (Vulcan Academy of Pointy-eared Bastards)). Een encyclopedie waar ieder die er zin in heeft aan kan bijdragen, was voorheen in feite ondenkbaar. Maar het is iets wat de wereld rijker maakt, wat het spectrum verbreedt. Je kunt veel beter vergelijken en tot je eigen mening en inzichten komen (nadeel is dat er ook gemakkelijker informatie kan worden gemanipuleerd, dus je moet meer opletten).
Het is wel zaak om duidelijk te vermelden met wat voor bron je te maken hebt (bronnen op waarde schatten wordt een steeds grotere kunst en is weer iets waar bibliotheken een prachtige rol bij kunnen spelen). Zo denken nog steeds veel mensen dat de Wikipedia een Winkler Prins op internet is. Toen ik op aanwijzing van de cursus naar de SJCPL Subject Guide van het St. Joseph County Public Library System (met zo'n naam zie je meteen een horde professoren met slabbetjes om over je scherm trekken) surfde, werd het me niet meteen duidelijk wat er nu als wiki was opgezet en wat niet. Bibliotheekwiki's als die van Deventer en verschillende andere bibliotheken zijn daar gelukkig direct volkomen helder in. Dat nodigt ook meer uit om er zelf in te participeren.
Lekker in de Sandbox gespeeld van de 23dingenwiki en een artikel aangemaakt over een favoriete televisieserie: Invasion. De vraag is wel hoe zoiets vervolgens geordend wordt. Het kan zo gauw een zooitje worden als bijvoorbeeld binnen dit onderwerp alleen al de een zijn of haar favoriete regisseur of acteur bespreekt, een ander een favoriete film en een volgende een favoriet filmgenre, terwijl iemand anders met een top tien komt. De kunst lijkt me bij het opzetten van een wiki om een aantal kaders en voorwaarden te scheppen die niet teveel de vrijheid beperken, maar er wel voor zorgen dat er iets ontstaat waar men meer aan heeft dan er eens voor de lol doorheen te bladeren. Ik zou het zelf wel eens willen proberen en als ik bijvoorbeeld me bij Wetpaint orienteer, lijkt het me goed te doen.

1 opmerking: