WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

dinsdag 26 oktober 2010

DING 13

Google Docs is in Bibliotheek Kennemerwaard voor de zomer al ingezet voor het werken aan het beleidsplan. Een prima instrument waarbij Spookie nu eens geen Klingons op de weg ziet (of aan de starboard bow volgens coach). Met name voor gelijktijdige input van grote groepen en/of voor mensen die niet gemakkelijk bij elkaar kunnen komen een groot goed. Voor twee mensen die elkaar wel makkelijk tegenkomen, zoals La Jeunesse en Raven,  is het ook prettig dat je het kunt laten bezinken, op elkaar reageren en eraan werken waar en wanneer het je uitkomt. Maar ik mis dan wel een beetje de spontane, elkaar creatief besmettende werking van direct brainstormen. Zo heb ik van de zomer aan een vertaling gewerkt met mijn broer in Engeland en we bleken veel effectiever te kunnen werken via een telefoonverbinding met ieder een document geopend dan via Google Docs. Kijk altijd wat voor mensen er aan gaan deelnemen (Belbin) en wat voor die situatie het beste middel is. Vaak kom je uit op 'en ... en ...'.
Al wat bekend met Google Docs ben ik eens bezig gegaan met Zoho. Daar kunnen veel sites een voorbeeld aan nemen. Glasheldere indeling, waarmee je in een paar seconden direct bezig bent. Tegelijkertijd wordt je spelenderwijs bewust gemaakt van een enorm scala aan mogelijkheden, zonder dat het rommelig wordt (een kunst die zelden wordt verstaan). Opvallend dat dit lukt met juist erg talige knoppen.
Maar welk systeem je ook kiest, het principe is niet alleen nuttig voor bibliotheekmedewerkers onderling maar kan dat ook zijn voor het contact met klanten. In een reactie op Ding 13 van Raven (die zo snel gaat dat je allleen in het optrekkend stof nog iets kunt roepen - haha) heb ik daar al voorbeelden van gegeven. Misschien een gedurfde stelling, maar als we echt willen dat klanten participeren (en dat willen we volgens het gegoogledocte beleidsplan), wat is er dan uitnodigender dan ze af en toe (wanneer het kan en zin heeft) eens aan iets mee te laten schrijven? Dan geven ze niet alleen hun mening, maar doen ze echt mee. Alleen de mogelijkheid geven kan al iets open breken.

3 opmerkingen:

 1. Well said Spookie

  @Jan K (als je dit leest): volgens mij hebben we weer iemand voor een werkgroepje ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En bedankt he....en dan wil je niet eens met mij naar Deventer "beamen". haha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar misschien straks met de Dickens markt weer wel hoor. Even kijken of Mr Scott er klaar voor is.

  BeantwoordenVerwijderen