WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

maandag 18 oktober 2010

HTML5 WILL EAT YOU ALIVE

Denk je net te weten hoe je redelijk veilig kunt surfen, komt er een nieuwe webtaal aan die het internetten naar een hoger niveau tilt, maar waarbij je privacy weer meer gevaar kan lopen. TADAM ...TADAM .... tadamtadamtadamtadam .....De media laten je weten dat er al websites zijn die gebruik maken van HTML5.Wat is het en waarom zou het wel eens eenzelfde gevoel kunnen oproepen als zo'n reuzenvin die plotseling uit het water omhoog schiet? Moeten we het strand misschien afzetten? Of loopt dan het tourisme gevaar?
Met de opmaaktaal HTML5 en bijbehorende technieken is het de bedoeling om internet en de computer meer in elkaar over te laten gaan. Dat heeft grote voordelen. Zo kun je webapplicaties blijven gebruiken als je offline bent. Dus gewoon lekker blijven gmailen en bloggen, ook als de internetstekker eruit ligt (dat scheelt weer ontwenningsverschijnselen; stel je voor dat je even niet zou kunnen ............... mede23dingers, ik durf die zin niet af te maken). Om dat voor elkaar te krijgen, moet er veel meer informatie worden uitgewisseld tussen de eigen computer en het internet. En daar kunnen derden (o.a. adverteerders) van profiteren. Zij krijgen gemakkelijker toegang tot heel veel persoonlijke informatie. Beduidend meer dan nu met cookies (volgbestandjes in de browser). Ze kunnen dan bovendien informatie op jouw computer opslaan. Interessant (ander woord voor ridicuul) dat de taal al actief is, terwijl browsermakers nog niet weten hoe ze de risico´s moeten indammen en de gebruiker pas nu verneemt wat het allemaal in zou kunnen houden.
Overigens heb ik wel een dubbel gevoel bij de termen privacy en veiligheid. Aan de ene kant vind ik dat we er teveel over zeuren. Als je je hele hebben en houwen op het web gooit, moet je er niet vreemd van opkijken dat het overal opduikt en het voor van alles wordt gebruikt. Dan doe je hetzelfde als de ontwerpers van deze taal - je ziet wel wat er van komt; een self fulfilling prophesy if ever there was one. Maar ook als je voorzichtiger bent, maken we ons er volgens mij vaak nodeloos druk om dat anderen van alles over ons weten. Nou en? Als je denkt dat je zo kunt tegenhouden dat er van alles over je gedacht wordt, heb je het mis. Mogelijk menen ze bij Albert Heijn, vanwege het feit jij via hun webwinkel toiletpapier voor de hele voetbalvereniging inkoopt, inderdaad dat het met jouw spijsvertering slecht gesteld is. So what? Het lijkt me gezond dat wij ons eens wat minder bezig houden met wat voor indruk anderen van ons zouden kunnen hebben (horen jullie dat verstokte bloggers, twitteraars, facebooklingen - knoop het in je ..... juist).
Nee, het wordt pas problematisch als wij belangrijke dingen te verbergen hebben (maar doe daar dan wat aan of verberg ze desnoods beter). Of als we ons kwetsbaar maken voor een vloedgolf aan manipulerende advertentietrucs dan wel voor officieel criminele activiteiten. Dat laatste baart wel degelijk echt zorgen, want er komt steeds meer informatie over jou beschikbaar die op allerlei manieren van pas kan komen in criminele circuits (en je moet nu al het aantal mensen de kost geven dat prive een standaardmelding op hun e-mail achterlaat die precies aangeeft tot wanneer ze op vakantie zijn). HTML5 is waarschijnlijk geen monster, maar je moet wel tijdig door hebben hoe er mee om te gaan. Kijk of die nieuwe surfplank je net zo goed ondersteunt als degene die je nu gebruikt - hoe mooi en flitsend het nieuwe model er ook uitziet. Stay cool, dude.

2 opmerkingen:

  1. Kan me helemaal vinden in je verhaal.

    Coach to 23Foodstuffs: respond!?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog wel een aantekening. Wat ik over privacy en veiligheid schrijf betreft volwassenen. Vandaag staat er een artikel in de krant met de titel 'Facebook aan de haal met privacy'. Ik ben het met trendwatcher Vincent Evers eens dat dergelijke risico's bekend mogen zijn en dat dat niets nieuws is. Maar kinderen en jongeren moeten hier wel voortdurend expliciet over geinformeerd worden (ook schone taak voor de bibliotheek). In dezelfde krant staat een artikel over een actrice waarvan oude naaktfoto's gemaakt door een amateurfotograaf weer op zijn gedoken en verspreid over verschillende andere sites, zodat ze niet meer verwijderd kunnen worden. Kinderen en jongeren moeten zich realiseren dat wat ze op het web plaatsen misschien wel hun hele leven aanwezig blijft. Leer ze bewust te kijken of dat gevolgen kan hebben en of het je dat waard is. (In elk medium schuilt dit risico rond privegegevens, zelfs bij briefschrijven of telefoneren, maar de gevolgen zijn permanenter en meer wereldomvattend geworden.)

    BeantwoordenVerwijderen