WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

dinsdag 19 oktober 2010

DING 10

‘Social bookmarking’ zou onder andere handig zijn omdat je lijst favorieten wel eens uit de hand kan lopen. Seriously? Toen ik dat op de site van 23dingen las, moest ik meteen denken aan Shirley Maclaine die naar verluidt eens aan de pers toevertrouwde dat ze een feestje had gegeven voor vierhonderd van haar beste vrienden. Een kleine rekensom leert dan dat als mevrouw Maclaine gedurende drie weken niet werkt of slaapt, maar achter elkaar alleen maar deze vrienden op bezoek heeft, iedereen een uurtje mag blijven. Lijkt me niet vol te houden en een uurtje in de drie weken is niet echt ruim voor beste vrienden. Als je zo de term oprekt, weet je niet meer waar je het in wezen over hebt. Als je vierhonderd websites onder je favorieten hebt staan, ondermijnt dit het begrip ‘favoriet’ op vergelijkbare wijze. En als het er niet zoveel zijn, lijkt het me gemakkelijker ze eens te schonen dan tags te gaan verzinnen op een aan te maken Delicious account. “En als je niet altijd op je eigen computer kunt zijn, hoe onthoud je dan de adressen van je favoriete websites?”, luidt de eerstvolgende vraag. Hoeveel adressen hebben we het hier over als je een adres zodanig kunt vergeten (het gaat om je favorieten, remember?) dat je het niet met een paar trefwoordjes uit google terug kunt halen? Nog los van het feit dat het andermaal zo vreselijk belangrijk is om op elke computer die je onderweg tegenkomt je favorieten te kunnen raadplegen. (Lees mijn vorige bericht over ontwenningsverschijnselen).
Kan social bookmarking dan naar de prullenbak? Nee, wat mij betreft niet. De tags kunnen je weer naar andere sites leiden dan trefwoorden en je kunt er een motivatie vanuit de gebruikers bij krijgen waarom een specifieke site hen zo boeit. Keerzijde is weer dat je gauw de aantallen en meningen van anderen laat spreken. (Zo kom ik op IMDB nogal eens films tegen die door de massa de grond in worden gewaardeerd, maar die ik meesterlijk vind. Soms zoek ik zelfs op extreem lage waarderingen om uitgekotste pareltjes op te poetsen - lekker frisse beeldspraak Spookie). Het sociale aspect (niet meer op mij toepasbaar na de vorige zin) heeft ook toegevoegde waarde. Je kunt binnen een bepaalde belangstellingssfeer makkelijk ervaringen met betrekking tot relevante websites uitwisselen. Wil dat echt sociaal worden, dan moet dat wel wat dieper gaan dan lijstjes uitwisselen. (Het woord sociaal wordt tegenwoordig ook maar te pas en te onpas overal opgeplakt.) Voor dat soort onderwerpen maak ik al deel uit van netwerken, maar ik zie het voordeel en misschien wil ik ooit eens uitbreiden.
Waar ik een groot voorstander van ben is dat de gebruiker zichzelf meer op de stoel van de informatiespecialist plaatst. Een ontwikkeling waar bibliotheken gelukkig steeds meer oren naar krijgen. Je zou een workshop social bookmarking voor klanten kunnen opzetten met als resultaat een groep die rond bibliotheekthema’s aan de slag gaat. Domeinspecialisten zouden een andere groep kunnen vormen (het is ook leuk ze te mixen). Ik ben het er dan ook helemaal mee eens dat  taxonomie en folksonomy niet tegengesteld maar juist complementair zijn. Daar moeten we goed gebruik van gaan maken. Professionele kennis verrijkt door ervaringskennis. Alleen zou ik wel willen dat telkens duidelijk wordt gemaakt uit welke invalshoek welke informatie is gegenereerd. Dat komt de toepassing ten goede. En een aantal basisafspraken over de tags als in Overrijssel lijkt me een belangrijk uitgangspunt ter wille van de efficiëntie.
Furl spreekt mij op het eerste gezicht meer aan dan Delicious, alleen al door de overzichtelijkheid. Zeker omdat taxonomische en folksonomische zoekmogelijkheden direct naast elkaar te vinden zijn. De oplossing voor linkrot door automatisch documenten op te slaan die je ook na eventueel verdwijnen van de oorspronkelijke webpagina nog kunt raadplegen vind ik een flinke plus. En het in beeld brengen van furlmates rond vergelijkbare bronnen haalt me bijna over om er toch ook privé iets mee te gaan doen. Dan maar commercieel.

4 opmerkingen:

  1. Ah een beetje demarchist?
    Jij hebt stiekem ook Reynolds gelezen ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Die bookmarks of andere favorietenopties opnemen op jouw eigen I-Google-pagina maakt hem overal ter wereld gemakkelijk toegankelijk.

    Vaste regels afspreken voor tags is zeker voor het inlichtingenwerk een must, anders krijg je de bekende bomen en het bos. Wie gaat dit voor KW organiseren?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Angelonmychest

    "Eaten any good books lately?" -- Q (to Worf) (Deja-Q)

    But seriously, (heb de term demarchist nog maar even opgezocht)ondanks dat ik een hekel aan vakjes heb ... een beetje wel ... al heb ik op politiek gebied er wel vraagtekens bij

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @elemental-granny

    Goed punt. Misschien een aanpak bespreken bij de volgende 23dingenbijeenkomst(telt dat als scrabblewoord?)?

    BeantwoordenVerwijderen