WELKOM

Welkom op het biblioblog van Spookiespock

woensdag 13 oktober 2010

TUSSEN(D)OORTJE: Alle Wizkids opsluiten

Ik kan het aanraden voor elke organisatie die een nieuwe applicatie op het web wil activeren die ook voor beginners te volgen moet zijn. Sluit even al je Wizkids op (strooi een handvol bits in een gangkast en sluit de deur achter ze) en zet een paar klanten die nog weinig webervaring hebben achter de toetsen om je programmatuur uit te proberen. Kijk goed naar wat ze in werkelijkheid doen.
Hoe weet ik dat dat niet overal gebeurt? Omdat ik nu af en toe nodeloos lang aan het puzzelen ben bij programma's die vanuit 23dingen nieuw voor me zijn. Zo had ik nog nooit met tags in Flickr gewerkt. Als je een aantal van je foto's hebt gedownload staat er duidelijk een icoontje tags in de bovenbalk. Maar als je daar op klikt krijg je uitsluitend informatie over wat je verder met tags kunt. Niet hoe je ze moet aanbrengen, wat toch de eerste vereiste is. Pas als je er aan denkt op een individuele foto te klikken zie je onderaan bij de betreffende foto de klikbare vermelding 'tag aanbrengen' verschijnen. Waarom niet bij dat eerste icoontje die aanwijzing als optie laten uitvouwen? Hetzelfde geldt voor Adobe bij de fotobewerking. Je kunt eenvoudig een foto uploaden en dan krijg je een optie om ze te bewerken met een aantal afgebeelde vervormingseffecten. Als je er op een klikt, gebeurt er ogenschijnlijk niets. Je twijfelt of je het goed gedaan hebt en klikt een andere optie aan. Dan denk je dat je meer geduld moet hebben, wat bij het onderdeel stijlmatching wel het geval is. Daar klik je op de foto die je met je upload wilt matchen en het resultaat verschijnt na verloop van enige tijd. Dat vermoeden lijkt bevestigd als je de cursor midden op de foto zet en er kort de vermelding 'still working' verschijnt. Maar onder de cursor doemt lastig zichtbaar een punt op dat je door te bewegen tot patronen kunt vormen waarbinnen de vervormingen gaan optreden. Alleen als je beweegt, valt het op. Niet moeilijk om ergens duidelijk te vermelden lijkt me.
Ik was een tijd terug bij Metrixlab in Rotterdam op bezoek en kon meekijken toen ze willekeurig uitgenodigde internetgebruikers live een applicatie lieten uitproberen, waarbij de oogbewegingen in rode lijnen over elk geopend scherm te volgen waren (en de handbewegingen en houding gelijktijdig gefilmd werden). Want als je de gebruiker vraagt hoe die zoekt, krijg je meestal andere resultaten dan uit praktijkmonitoring. Wij denken vaak anders te zoeken dan we werkelijk doen (o.a. omdat we niet dom willen overkomen en zelf niet goed registreren wanneer en door wat we afgeleid worden). Dit wordt later gekoppeld aan vraagsessies over de ervaringen. De Wizkids weten nu eenmaal door de bank genomen niet waar een beginner mee kan zitten. Pas na een onderzoek als bovenstaande mag je ze van mij weer uit de kast laten om de noodzakelijke aanpassingen te implementeren.
Dan vermijd je mededelingen als net aangetroffen bij een van de meest recente Wii-games "please log in to log out". ????

3 opmerkingen:

  1. Een blog naar mijn hart. Het is idd af en toe hopeloos zoeken en viert de onlogica hoogtij. Jouw laatste zin is er zo een.
    Leuk idee dat je bij het lab gezien hebt. Is dat ook van toepassing in KW?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel. En ja, die tests zijn ook erg nuttig voor KW, alleen zijn ze indien uitgevoerd door Metrixlab behoorlijk prijzig. Maar ik zou er een voorstander van zijn om eens een eenvoudiger versie van de test met klanten uit te laten voeren, bijvoorbeeld door de klantenpeilers. Moeten we het maar eens over hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. een ander probleem gerelateerd hieraan, is dat men nog steeds heel erg bezig is met experimenteren op het gebied van interface design. Op dit moment is bijvoorbeeld de overgang naar touchscreen de heilige graal, maar voor elk voorbeeld van een 100-jarige die er mee om kan gaan ken ik whizkids die het maar niet in de vingers (Har har) krijgen omdat hun denktrant fout is.

    Mensen die door een "kunstje" te leren een systeem onder de knie hebben gekregen zullen hopeloos verdwalen zodra men door een verandering in de ontwerp filosofie ineens heel anders moet werken. Dat blijft studderen zolang interface ontwerp nog niet helemaal vast ligt en dat vereist nog wel even aandacht in ontwerp en onderwijs.

    BeantwoordenVerwijderen